Dalende olieprijzen: steun voor Europa?
Door Thomas Planell, Multi-Asset Portfolio Manager bij Lazard Frères Gestion
In februari 2022 leidde het Russisch-Oekraïense conflict tot een sterke stijging van de energieprijzen (olie, aardgas), wat een belangrijke factor was in de inflatieschok die enkele maanden later in de eurozone werd waargenomen (+10,6% over 12 maanden in oktober 2022). Deze schok ging ten koste van de winstgevendheid van industriële bedrijven en zette ook de budgetten van consumenten en lokale overheden onder druk.
Als indirect gevolg hiervan daalde de euro in september 2022 ook tot onder de dollarpariteit. Aangezien grondstoffen op de wereldmarkt meestal in dollars noteren, verhoogde de ineenstorting van de eenheidsmunt de kosten voor de levering van fossiele brandstoffen aan de regio en droeg ze bij tot de onrust van de lokale economische spelers. Dit fenomeen lijkt zich in 2025 om te keren. Sinds het begin van het jaar is de euro bijna 10% in waarde gestegen ten opzichte van de dollar, terwijl olie met 15% daalde.
Voor de dalende olieprijzen zijn verschillende redenen aan te wijzen. Ten eerste zijn de verslechterde vooruitzichten voor de vraaggroei het gevolg van een wereldwijde economische vertraging dit jaar, mogelijk verergerd door de impact van de handelsoorlog. Ten tweede zijn aan de aanbodzijde sommige OPEC-landen geneigd om hun quota te overschrijden om marktaandeel terug te winnen en hun financiën te verbeteren. De groei van het niet-OPEC-aanbod blijft positief in 2025. We zien ook de effecten van de lagere “olie-intensiteit” van het wereldwijde bbp (energie-efficiëntie, “de-fossilisering” van het gebruik).
Voor Europa is de daling van de olieprijzen goed nieuws. Tussen het derde en vierde kwartaal van 2025 kan de inflatie in de eurozone dalen en de manoeuvreerruimte van de ECB toenemen. Dit kan de koopkracht helpen verbeteren en de groei aanzienlijk ondersteunen op een moment dat handelswrijvingen de zichtbaarheid beperken.
