Obligaties: kansen in hoogrentende oplossingen
Volgens de experts van Lazard blijven Europese high yield obligaties aantrekkelijk. De beleggingsklasse profiteert namelijk van sterke fundamentals en biedt momenteel rendementen die ruim boven de inflatie liggen.
De vooruitzichten voor de wereldwijde obligatiemarkten zijn de afgelopen maanden aanzienlijk veranderd, met een groter verschil tussen het rentepad in de VS en dat in de eurozone. De hoop op snelle en substantiële renteverlagingen door de Federal Reserve (Fed) is vervlogen. De beleggers verwachten nu een veel geleidelijkere en bescheiden versoepeling van het monetaire beleid door de Amerikaanse centrale bank in 2025. In Europa is de situatie anders. Beleggers verwachten nog steeds meerdere renteverlagingen door de Europese Centrale Bank (ECB) in de komende maanden, waarbij de depositorente naar verwachting tot 2,0% zal dalen (Bloomberg, 31 januari 2025) tegen het einde van het jaar.
Tegen deze achtergrond denken de experts van Lazard dat Europese high-yield obligaties aantrekkelijk blijven. Volgens hen profiteert de beleggingsklasse van sterke fundamentals en biedt ze momenteel een rendement dat ruim boven de inflatie ligt. Een aanzienlijke rendementsbuffer biedt ook enige bescherming tegen toekomstige rentestijgingen. Daarnaast blijft Lazard potentiële kansen zien in Scandinavische high yield, financieel achtergestelde schuld en schuld van opkomende markten.
Analyse van de rentemarkten
“ Momenteel overheersen de verwachtingen van een waarschijnlijke opleving van de inflatie in de VS," zegt Ron Temple, Chief Strategist van Lazard Group. "De puntplots van verwachte toekomstige rentebewegingen die op 18 december werden gepubliceerd, gaven aan dat de Fed-leden nu slechts twee renteverlagingen verwachten in 2025, wat een grote verandering is ten opzichte van de verwachtingen in september. De rentemarkten hebben de verwachtingen voor renteverlagingen verder bijgesteld en gaan nu uit van slechts één verlaging in 2025, omdat de door de markt ingeschatte inflatieverwachtingen blijven stijgen. Omdat de inflatie waarschijnlijk op of boven de 2,5% zal blijven, denk ik dat de opwaartse druk op de langetermijnrente het rendement op Amerikaanse 10-jaars Treasuries boven de 5% kan duwen."
“In Europa lijkt het waarschijnlijk dat de ECB haar belangrijkste rentetarieven in 2025 in een relatief gestaag tempo zal blijven verlagen, wat het renteverschil met de VS zou moeten vergroten”, zegt Julien-Pierre Nouen, hoofd Economisch Onderzoek en Multi-Asset Investment bij Lazard Frères Gestion. "Voorzichtigheid blijft echter geboden. Dit renteverschil kan de euro onder druk zetten, wat in Europa tot inflatoire effecten kan leiden en mogelijk de mogelijkheden van de ECB beperkt om de rente verder te verlagen, vooral tegen 2026."
“We kunnen ook verwachten dat de rentecurves in 2025 steiler worden en terugkeren naar een klassieke configuratie, waarbij de korte rente aanzienlijk lager is dan de lange rente. Dit is nu nog niet het geval, vooral niet in Europa,” zegt Werner Krämer, hoofd economisch onderzoek bij Lazard Asset Management.
Welke obligatiemarkt is momenteel aantrekkelijker?
In de VS bestaat het risico op een geleidelijke terugkeer naar inflatie in 2025 en 2026, waardoor de rente weer zou kunnen stijgen. “Deze risico's zijn zwakker in Europa”, zegt Julien-Pierre Nouen. “En het groeiverschil tussen beide zijden van de Atlantische Oceaan, dat in 2025 groter zou kunnen worden, is momenteel in het voordeel van Europese obligatiehouders. Voor nu denken we dat het de voorkeur verdient om te profiteren van de neerwaartse druk op de rente in Europa.”
Investment grade obligaties presteren doorgaans het beste in een omgeving van dalende rentes en zorgen over economische groei. Het is een aantrekkelijke beleggingscategorie om zich in te dekken tegen economische zwakte. “Volgens mij is de kans op een recessie in 2025 echter vrij klein, zegt Werner Krämer. “Europa kent over het algemeen nog steeds een gematigde groei, terwijl de Amerikaanse economie haar solide momentum behoudt. Daarom zien wij het landschap momenteel als gunstig voor European high yield, dat het de laatste tijd beter heeft gedaan dan European investment grade.
Europees high yield
“In 2024 zagen we sterke rendementen in euro in Europese high yield bedrijfsobligaties (+8,5%) en financiële achtergestelde obligaties (+14,3%)", zegt Eléonore Bunel, Head of Fixed Income bij Lazard Frères Gestion. ” Schuldpapier van opkomende markten genereerde 13,9% in euro, deels door wisselkoersschommelingen. Deze marktsegmenten deden het duidelijk beter dan Europese investment grade bedrijfsobligaties en staatsobligaties.”
“De Europese high yield spreads verkrapten in 2024, maar de yields-to-maturity blijven aantrekkelijk rond 6%”, zegt Alexia Latorre, Head of High Yield Strategies bij Lazard Frères Gestion. “Beleggers die dit marktsegment betreden, blijven profiteren van een solide carry, met rendementen die dicht bij hun historische mediaan liggen en momenteel ruim boven de inflatie liggen. Ook moet worden opgemerkt dat de gemiddelde looptijd van high yield-obligaties is gedaald, waardoor het segment een laag volatiliteitsprofiel heeft. Bovendien wordt volgens kredietbeoordelaar Moody's verwacht dat de 12-maands wanbetalingspercentages nog steeds zullen dalen1.”
Nordic high yield bedrijfsobligaties is een niche in de high yield markt met emittenten zonder rating van ratingbureaus. De emissies zijn klein en brengen een iets hoger liquiditeitsrisico met zich mee dan in andere marktsegmenten. “Om deze reden zijn de spreads van Nordic high yield hoog, met een rendement tot einde looptijd van meer dan 8%,” zegt Daniel Herdt, Lead Portfolio Manager/Analyst Nordic High Yield bij Lazard Asset Management. “Het wanbetalingspercentage in dit deel van de markt blijft in grote lijnen gelijk aan het wereldwijde gemiddelde voor high yield. In wezen is het geboden extra rendement geen compensatie voor een hoger wanbetalingsrisico. Dit universum wordt gedomineerd door obligaties met een variabele rente en effecten met een korte looptijd. Hierdoor behoudt dit marktsegment een lage volatiliteit, behalve tijdens perioden van marktstress (bijv. de pandemie), wanneer de lage liquiditeit van Scandinavische high-yield effecten kortstondig kan leiden tot grotere prijsschommelingen dan in andere marktsegmenten. Hoewel de rente zou kunnen dalen, denken wij dat het verwachte rendement van Scandinavische high yield hoger zou moeten blijven dan voor de bredere wereldwijde high yield beleggingscategorie.”
Schuld opkomende markten
De uitkomst van de Amerikaanse verkiezingen, de veerkrachtige Amerikaanse economische groei en de voorzichtige richtlijnen van de Fed over de vooruitzichten voor renteverlagingen hebben bijgedragen aan een sterke stijging van de rente op Amerikaanse Treasuries en een verdere versterking van de dollar sinds de verkiezing van Donald Trump. “Dit heeft gewogen op schuldpapier uit opkomende markten, zegt Denise Simon, co-hoofd van Lazard's Emerging Markets Debt Team. “In eurotermen gemeten heeft de herverkiezing van Trump echter weinig onmiddellijk effect gehad op de prestaties van de beleggingscategorie, die profiteerde van de waardedaling van de euro.”
Over het algemeen waren de prestaties van schuldpapier uit opkomende markten in 2024 gemengd. Staatsobligaties en bedrijfsobligaties genereerden solide rendementen, gedreven door carry en kredietspreadcompressie, terwijl lokale obligaties daalden als gevolg van de sterke dollar. “We zijn ons ervan bewust dat opkomende economieën de komende jaren te maken kunnen krijgen met de tegenwind van een sterkere dollar en zich aan de verkeerde kant kunnen bevinden van het beleid van president Trump, waaronder handelstarieven”, zegt Arif Joshi, co-hoofd van Lazard's Emerging Markets Debt Team.
“Wat betreft bedrijfsobligaties van opkomende markten, zien we verschillende kansen”, zegt Adam Borneleit, Portfolio Manager bij Lazard's Emerging Markets Debt Team:
- Grote landen met binnenlandse groeimotoren, zoals India.
- Landen die aan het omschakelen zijn van een onorthodox naar een orthodox beleid, zoals Turkije en Argentinië.
- Emittenten met grote spreads vanwege reacties op de krantenkoppen, maar waaraan de onderliggende bedrijven eigenlijk niet blootgesteld zijn, zoals Latijns-Amerikaanse nutsbedrijven.
- Emittenten in landen met handelstekorten met de VS, maar waarvan de bedrijven niet zijn blootgesteld aan die handel.
1 Moody's, “Trailing 12-Month Issuer-Weighted Speculative-Grade Default Rates” (PDF - december 2024).