Tarieven: wat is het effect op de inflatieverwachtingen in de VS?
Door Julien-Pierre Nouen, Hoofd Economisch Onderzoek en Gediversifieerd Beheer bij Lazard Frères Gestion
Het toenemende aantal aankondigingen van tariefverhogingen heeft een vrijwel onmiddellijk effect gehad op de inflatieverwachtingen van de bedrijven en gezinnen. De bedrijven zeggen dat zij met een stijging van hun kosten worden geconfronteerd en willen dit doorberekenen in hun verkoopprijzen.
Verwacht wordt dat de verhoging van de douanerechten een schok zal veroorzaken op het prijsniveau, wat tot een tijdelijke stijging van de inflatie zal leiden, d.w.z. een hobbel in de jaar-op-jaarverandering van de prijzen. Kan deze nieuwe schok, na jaren van hoge inflatie, de inflatieverwachtingen op lange termijn beïnvloeden?
Inflatieswaps stellen beleggers in staat om zich in te dekken tegen prijsschommelingen in de komende jaren. De ontwikkeling van deze swaps geeft daarom een idee van de marktverwachtingen over het verloop van de inflatie, beïnvloed door liquiditeitsbeperkingen.
Voorlopig liggen de inflatieverwachtingen in de lijn van de theorie van een tijdelijke schok. Ze geven namelijk een inflatieverwachting van 3% voor het komende jaar. Daarna zou de inflatie zich stabiliseren rond 2,5%, het niveau dat algemeen werd verwacht vóór de verkiezing van Donald Trump.
De voorzitter van de Saint Louis Fed, Alberto Musalem, uitte zijn bezorgdheid dat de inflatoire effecten van de tariefverhogingen zouden kunnen aanhouden als gevolg van tweede-ronde-effecten. Hij sloot zich aan bij de bezorgdheid van Austan Goolsbee, voorzitter van de Chicago Fed, voor wie een stijging van de marktverwachtingen voor langetermijninflatie een waarschuwingssignaal zou zijn. Voorlopig is dit niet het geval.
